H Eυρώπη δεν πείθεται από τις εξηγήσεις του Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι

186

Ειδικότερα, την δυσαρέσκεια του προς τις τοποθετήσεις της Σαουδικής Αραβίας σπεύδουν να εκφράσουν μέσω επίσημων ανακοινώσεων οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα το Ριάντ να εκθέσει τα πλήρη στοιχεία που προκύπτουν όσον αφορά το γεγονός, διεξάγοντας έρευνες σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, προκειμένου οι ένοχοι να τιμωρηθούν.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε διεξοδική έρευνα για τον "εξαιρετικά ανησυχητικό" θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι εταίροι της, επιμένει στην ανάγκη για μια ενδελεχή, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, που να ρίχνει φως στις συνθήκες του θανάτου, και απαιτεί όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη", σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της. 

Καλοδεχούμενη πρόοδος είναι, από την άλλη, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Υπουργός Λεμέρ, κάλεσε, σε κάθε περίπτωση το Ριάντ να συνεχίσει με μια πλήρη και διαφανή διερεύνηση.

«Σημειώνω πως οι σαουδαραβικές αρχές έχουν αλλάξει τακτική, παραδέχθηκαν τα γεγονότα και δέχθηκαν κάποια ευθύνη, άρα σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε ο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3. «Όμως πρέπει να χυθεί άπλετο φως.»

Το πώς θα αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις από εδώ θα «εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα γνωστοποιηθεί η αλήθεια, την έρευνα που διενεργείται και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν», είπε.

«Αν εξακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση εγκαθιδρύοντας την αλήθεια με μια πλήρη διερεύνηση, νομίζω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ισχυρή στρατηγική σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», προσέθεσε.

«Αν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα καταλάβει — ούτε η Γαλλία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας στρατηγικός εταίρος, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που δεν βασίζεται στην αλήθεια.»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε από την άλλη ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Ριάντ για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και ζήτησε "πλήρη και ενδελεχή έρευνα".

"Η επιβεβαίωση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της αλήθειας. 

Εντούτοις, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα", δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του καταδικάζοντας "απερίφραστα τη δολοφονία αυτή".

"Τα ερωτήματα αυτά απαιτούν πλήρη και ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθούν όλες οι ευθύνες και να αποδοθούν στους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ώστε αυτοί να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους", τόνισε.

"Η προσδοκία αυτή είναι εντονότερη και λόγω του γεγονότος ότι δύο χώρες μας συνδέονται με στρατηγική συνεργασία που προϋποθέτει ειλικρίνεια και διαφάνεια", πρόσθεσε.

"Οι συνθήκες του θανάτου του υποδηλώνουν την ανάγκη προστασίας των δημοσιογράφων και όλων αυτών των οποίων η ελευθερία έκφρασης συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση παντού στον κόσμο", εξέφρασε, εν τέλει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είχαν ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή "αξιόπιστης έρευνας" στις 14 Οκτωβρίου.