Μείωση τακτικών χειρουργείων 80% ζητά η Μ. Γκάγκα – Δεν τα σταματάμε για όγκους ή τροχαία

309

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων, προκειμένου τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών λόγω Covid, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Με χθεσινή της εγκύκλιο, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως και 80%.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) μπορούν να εξαιρέσουν από τον περιορισμό επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία. Θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται, όπως αναφέρεται, οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία (αντικαρκινικά, Παίδων κλπ).

Κανονικά θα διεξάγονται όλες οι προγραμματισμένες ενδονοσοκομειακές θεραπείες

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.α.) θα υλοποιούνται κανονικά από τα Νοσοκομεία, «λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών», όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, στο οποίο επισημαίνεται ο περιορισμός στο επισκεπτήριο συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία και η αναγκαιότητα του PCR τεστ.

ΕΙΝΑΠ: «Η παραμέληση άλλων παθήσεων αυξάνει τους δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη μετατροπή των νοσοκομείων, σε νοσοκομεία περίθαλψης «μίας νόσου».

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, σε συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη πριν από αρκετές εβδομάδες, «τον είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δε θα το δεχτούμε!»

«Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές. Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών των κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφορη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας», καταλήγουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Τέλος, όπως λένε, «είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται επί δύο ολόκληρα χρόνια η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την απόσυρση του εγγράφου και να συνεχιστεί η εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. «Τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου!», καταλήγουν.