Σολτς: “Κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε άλλες χώρες”

429

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε άλλες χώρες δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία και η Γερμανία θα υποστήριζε τη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν αποφάσιζαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπασε την τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανάγκασε την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της στρατηγική, είπε ο Σολτς σε δήλωση του στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνάντησης του με τις πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Φινλανδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και Σάνα Μάριν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πρωθυπουργοί συμμετείχαν στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο για την έναρξη της διημερίδας στο Schloss Meseberg για την κατάσταση ασφάλειας της Ευρώπης.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσουν σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο με τη βία», είπε ο Σολτς.

Σε άλλη συνέντευξη στο περιοδικό Stern, ο Σολτς φέρεται να είπε ότι η πολιτική του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ιμπεριαλιστική και θεωρούσε τις γειτονικές χώρες ως την αυλή της Ρωσίας.

«Θέλει να επεκτείνει την επικράτειά του και να σπρώξει τα σύνορα με βία», είπε για να προσθέσει ότι «προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει την παλιά σημασία της Ρωσίας σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει».

«Αυτή δεν θα είναι μια βιώσιμη λύση», είπε. «Ο Πούτιν πρέπει να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία».